torstai 19. syyskuuta 2013

Bloggaaminen sujuu myös puhumalla

Puheentunnistus on teknisesti jo vanha keksintö, mutta puheentunnistukseen perustuvia helppoja ja toimivia käyttöliittymiä on vasta hiljan tullut saataville.

Uusissa Android-laitteissa puheentunnistus löytyy virtuaalinäppäimistöltä sekä Chromen hakukentästä. Puheentunnistuksen saa päälle klikkaamalla mikrofonikuvaketta. iOS-laitteissa ei ole vielä vastaavaa toimintoa käyttöjärjestelmässä (paitsi Siri-avustajassa), mutta puhumalla voi kirjoittaa esimerkiksi Dragon Dictation -sovelluksella, joka on saatavilla: Google Play -kaupasta ja App Storesta. (Lisää sovelluksien ominaisuuksista Opeblogissa.)

Puheentunnistusta voi käyttää pienien muistiinpanojen tekemiseen. Hauskana oivalluksena eräs englanninopettaja oli oivaltanut kääntää Dictationin asetuksista tunnistamaan englantia. Opiskelija sai sanalistan ja tehtäväksi toistaa sanoja niin pitkään kunnes puheentunnistus kirjoitta sanat oikein. Siis näppärä automatisointu ääntämisen opettelu.

Puheentunnistus voi olla apuna tilanteissa, jolloin kirjoittaminen on hankalaa, esimerkiksi käden vamman tai lukihäiriön vuoksi. Puheentunnistus ei vielä ole aukoton, melu voi haitata oikeinkirjoitusta, samoin epäselvä lausuminen ja puheeseen kuuluvat ilmiöt, kuten tauko yhdyssanojen välissä. Androidin puheentunnistukseen ei voi puhumalla lisätä välimerkkejä ja kappalejakoja, mutta Dragonilla tämä onnistuu.

Kokeilimme kiertävien ryhmien kanssa toiminnallisessa seminaarissa puhumalla bloggaamista. Android-laitteessa oli valmiiksi avoinna Wordpress-sovellus. Kursori oikeaan kohtaan ja napautus mikrofoniin. Mukaan vielä kiva kuva. Tuotokset ilman käsin editointia löytyvät Mobilestorytelling-blogista. (Teemu Pääkkönen dokumentoi tapahtuman myös Twitteriin.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti